lauantaina, maaliskuuta 19, 2005

Kestovaippailusta

Olen jo pidempään miettinyt, että kestovaippailustakin voisi kirjoittaa jotain. Tällä viikolla taas Vauva-lehden keskustelupalsta Aihe Vapaalla oli mielenkiintoinen keskustelu kestovaippailusta otsikolla Rehellinen mielipiteenne kestovaippailusta. Parhaimmat naurut sai Vauva-palstamaiseen tapaan tyylitelty kommentti:

***
Kestovaipat viherpiipertäjien ja köyhien valinta.
Meillä on onneksi varaa ostaa imukykyisiä ja miellyttävän tuntuisia valmisvaippoja.
***

Kyllä Vauvalla nämäkin asiat tiedetään! :D Eläköön ennakkoluulot ja provoilu!

Omat kokemukset kestoista

Meidän kestovaippailu alkoi jo esikoisen odotusaikana, tilasin silloin Eko-Setin S-koon kestoilupaketin. En muista mistä kipinän sain, silloin kestoilu ei ollut muodikasta kuten nyt. Olenkin ylpeä siitä, että meidän kestoilu ei ole mikään muotijuttu - voi kun vielä voisin muistaa, mistä kipinän sain. Raskaudet ja imetys ovat tuhonneet vähäisenkin muistikapasiteetin mitä minulla ikinä oli.

Kun saavuimme Esikoisen kanssa kotiin laitokselta suurin toivein päästä heti kestoilemaan oli pettymys aika iso havaittuamme, että jopa yli 4-kiloisena syntyneellekin S-koko oli käyttökelvottoman suuri. Ekat viikot käyttelimme siis täysin kertavaippoja, joten kokemusta pelkästä kertavaippailustakin on. Tytön kasvettua ja kun peppu alkoi punoittaa siirryimme osittaiskestoiluun, joka oli mukavan helppoa ja vaivatonta. Turha ryppyotsaisuus ja ehdottomuus on pahasta kestoilussa ihan niin kuin missä tahansa muussakin. Tilasimme Eko-Setin yli 7-kiloisten kestoilupaketinkin. Se oli virhe, Eko-Setin kuoret tuntuvat menevät rikki yli puolen vuoden käytössä, joten Esikoiselle tilailimme lopulta lisäkuoria, imuina käytimme koko vaippa-ajan Eko-Setin t-vaippoja. Kuorista meille kertyi värisuora ihania Fuzzi Bunz täyttövaippoja, Bummis SuperSnap -vaippoja ja Bumpyja. Kokeilimmepa vähän ennen Esikoisen kuivaksi oppimista myös villakuoriakin.

Kokemukset olivat niin positiivisia, että oli itsestään selvää, että myös pikkukakkosen kanssa kestoillaan. Tarkoituksena oli aloittaa kestoilu nauhavaipoilla ja taiteltavilla froteeneliöillä ja hahtuvavillaisilla housuilla, mutta valitettavasti niistä tuli liian iso paketti. Onneksi hätään löytyi aikaisemmin halveksimani harsot ja Vekkuli-kuoret. Ennakkoluulot ovat typeriä, harsothan olivat ihan parhaita pienen vauvan kanssa.

Nyt Vauva on jo niin iso, että froteet ja nauhikset hahtuvahousujen kanssa ovat perusvaippoja. En olisi ikinä uskonut, mutta olen alkanut ompelemaan myös itse vaippoja Vauvalle. Kaikkeen sitä ihminen hurahtaakin. Vaippojen itse tekeminen on paitsi selvää säästöä myös oikein mukava harrastus. Ja mallia on helppo muuttaa omalle vauvalle sopivaksi. Aluksi olimme tällä kertaa sekakäyttäjiä, öisin käytimme kertavaippoja. Lopulta rohkaistuimme kokeilemaan myös kestoilua öisin (kuten Esikoisen kanssa joskus yli vuosikkaana) ja emme ole käyttäneet yhtään kertavaippaa sitten joulukuun.

Ajatuksia kestovaippailusta

Uskon, että kestovaippailu on ekologisempaa kuin kertavaippailu ja sillä voi myös säästää rahaa. Itselläni nämä eivät kuitenkaan ole päällimmäisenä, vaan kestoilu on muodostunut harrastukseksi. On kiva laittaa Vauvalle erilaisia vaippapaketteja, nauttia puhtaista pehmeistä kankaista. Minusta on ylellisyyttä käyttää vaippoja, joita ei heitetäkään pois käytön jälkeen vaan ne pestään ja käytetään taas puhtaina ja pehmeinä uudelleen ja uudelleen. Olen käyttänyt kuukautissuojina itsekin kertakäyttöisiä, itse tehtyjä kangassiteitä ja KuuKuppia. Ehdottomasti kangassiteet hakkaavat kertakäyttöiset mukavuudessa mennen tullen, ne eivät vain tunnu puuvillaisilta vaan ovat sitä. Joten uskon, että vauvakin huomaa eron aitojen kangassiteiden ja kertasiteiden välillä.

Kestoilu on meillä äärimmäisen helppoa, koska Mieskin on täysillä mukana kestoilussa. Jopa niinkin, että Mies kehittelee uusia niksejä ja vaippapaketteja ja opettaa keksintöjään myös minulle. Uskon, että jos Mies olisi vastahankaan, olisi paljon vaikeampaan kestoilla.

Meidän perheessä kestovaippailu ei tee lisätyötä, minusta on enemmän vaivaa kiikutella haisevaa vaipparoskista talon ulkopuolelle isoon roskikseen kuin heittää likaiset vaipat joka toinen päivä pesukoneeseen. Sekin helpottaa, kun käytän vaippapyykin kuten muunkin pyykin kuivaamiseen kuivausrumpua eli mitään ylimääräistä ripustamista ei tule.

Ihmisten asenteet jaksavat lähinnä huvittaa. On hilpeää miten kestot tuomitaan haisevina rätteinä tai kuvitellaan, että käyttäjät ovat jotain viherpipertäviä köyhimyksiä. En koe kuuluvani kumpaankaan kategoriaan ja ainakin meidät kestot haisevat huomattavasti vähemmän kuin kertavaipat. Minusta on käsittämätöntä, että jostain tämmöisestäkin aiheesta pitää taistella, minulle on ihan sama mitä vaippoja muut käyttävät. Omapahan on vahinkonsa, kestovaippailu voisi yllättää heidätkin positiivisesti. Olen itsekin ollut tosi typerä ennakkoluuloissani villaa ja harsoja kohtaan - pitäisi aina muistaa, että ei kannata tuomita ennen koettamista. Mutta koettaahan ei tietenkään ole pakko.

Ja kestovaipathan ovat tosi söpöjä, tässä Vauva testaa aamulla valmiiksi saamaani Pupuvaippaa, edellinen kun oli irkkiystäväni vielä masussa asustelevalle vauvalle.


Tyytyväinen käyttäjä Posted by Hello

Ei kommentteja: