tiistaina, helmikuuta 08, 2005

Imetys ja ehkäisy

Tänään posti toi mukanaan nettikaupasta tilaamani Femidomin eli naisten kondomin. Olen imettävä äiti, joten tällä hetkellä en voi käyttää ehkäisynä yleensä käyttämäni e-pilleriä. Tai oikeastaan minipillereitä voisin kyllä käyttää, mutta näin täysimetysaikana en halua riskeerata imetystä, joten sekin vaihtoehto on poissuljettu.

Ehkäisy on valitettavan epätasa-arvoista, naisille erilaisia keinoja on ties kuinka paljon, mutta miehille ei löydy kuin kondomi. Nyt kun imetys rajoittaa ehkäisyvalikoimaa, sitä todella toivoisi, että miehillekin olisi jo kehitetty joku muukin keino kuin tylsä romantiikantappaja kondomi. Jota muuten joka tapauksessa olisi käytettävä ainakin jälkivuodon aikana tulehdusriskin takia, kohtutulehdusta tuskin kukaan haluaa.

Periaatteessa vain estrogeenia sisältävät hormonaaliset ehkäisimet ovat imetysaikana kiellettyjä, mutta käytännössä asia ei välttämättä ole niin yksinkertainen. Itse olen edellisen täysimetyksen jälkeen käyttänyt minipillereitä, minulle ne onneksi sopivat, mutta moni muu nainen kertoo niiden muuttavan käyttäjänsä ärjyväksi mielipuoleksi eli ehkäisyteho on suorastaan 100 %, kukaan mies ei uskalla 10 metriä lähemmäksi... Muita haittavaikutuksia voivat olla rasittava tiputtelu tai suoranainen jatkuva kuukautisvuoto. Keltarauhashormoonia sisältää myös ehkäisyruiske, jonka huono puoli on lisäksi se, että se saattaa ehkäistä pidempäänkin kuin se 3 kk mitä luvataan ehkäisytehoksi. Muutenkaan jos haittavaikutuksia ilmenee, jo pistettyä hormonia ei elimistöstä pois saa.

Myös kierukat ovat mahdollisia, sekä kuparikierukka että keltarauhashormonia sisältävä hormonikierukka. Valitettavaa vain on se, että kierukat vaativat ennen kuukautisten alkua kokeneen laittajan, ainakin minulla imetys pitää kuukautiset todella tehokkaasti pois (silti en ole valmis luottamaan imetyksen ehkäisytehoon). Muutenkin ajatus vierasesineestä kehossani tuntuu vastenmieliselle, puhumattakaan siitä, että kuparikierukan ehkäisy perustuu lähinnä siihen, että jo hedelmöitynyt alkio ei pääse kiinnittymään kohdunseinämään.

Pessaaria ei Suomesta ole kai saanut enää aikoihin?

Joten ainoa jotenkin järkevä vaihtoehto on kondomi ja toki myös naistenkondomi Femidom. Tilasin kokeeksi paketin, pitäähän tuo vähemmän tunnettu vaihtoehtokin toki testata. Femidom on ainakin kallis vaihtoehto, 3 kappaleen paketti on postikuluineen vähän yli 8 euroa. Jostain olen myös lukenut käyttäjän kommentoivat, että Femidomin kanssa rakastelu on kuin olisi roskapussi alapäässä. Mutta jospa sitä yllättyisi positiivisesti kuitenkin?

Ei kommentteja: